luni, 30 martie 2009

Un comentariu mai bun decat articolul propriu-zis

          Mihai aka Alkahest a pus un comentariu la un articol al lui Mandruta din Dilema Veche - articol intitulat, Dumnezeu se joaca cu casa inchisa.
            Domnule Mandruta,
Cu voia dumneavostra, mi-as permite sa enumar cateva aspecte care m-au frapat in articolul inserat si sa le fac o scurta analiza.
        In primul rand, afirmati ca nu sunteti adeptul teoriei froidiene conform careia " spaima ne indeamna spre religie". Posibil! Insa indemnul atemporal "tine-o tot asa!" este unul aperceptibil. Adica, in cazul Id-ului? Sau al alterego-ului? Sau al complexului oedipian atat de controversat?           Ori va exprimati acordul cu faptul ca Freud folosea substante psihedelice in lungul sau periplu psihanalitic? Cu siguranta, va ramane o enigma pentru ego-ul meu...
In al doilea rand, slujba in sine. Sunteti euforic de-a dreptul cand vorbiti despre "influentele folk" si "accentele de gospel" prezente in "pledoaria de final " a preotilor in fata Divinitatii ( bineinteles, in favoarea decedatului). Sa inteleg ca ceilalti preoti faceau playback, iar slujba era de-a dreptul plictisitoare pentru credinciosi? Mai trebuia un microfon, o chitara "rece", o baterie si asistati la un adevarat stufstock duhovnicesc.
          Discutia cu preotul "viu" este demna de interes. Acesta aduce in discutie elevul care, dispune de o viziune originala prin prezentarea ingerilor "musculosi si barbosi". Probabil au castigat Mr. Olympia...Si asta ar fi o alternativa la imaginea "clasica" a ingerilor pictati de Parvu Mutu? O fi...
         Despre faptul ca "primii crestini erau chiar simpatici", nu stiu ce sa zic...Am scris un comentariu la articolul trecut al domnului Plesu (respect!) despre ura pe care-o poate isca acesta religie a iubirii. 
        Ideea conform careia "religia e o teorie nedemonstrata", are o doza de adevar de netagaduit. Dar, pentru dumneavoastra nu mesajul e important, ci modul in care acesta e receptat.Tonalitatea, inflexiunea vocii, probabil si un ritm natural impus de gospel sunt ingrediente importante ale "oamenilor de buna calitate" care, pretind pentru show o remuneratie pe masura.
         Cu stima, un urmas de-al lui Lucy ( sau Adam). Cine stie?


duminică, 29 martie 2009

O competenta a spiritului...

          Iertarea - apexul capacitatii de a intelege resorturile unei divinitati care ne-a inzestrat cu acceasta amplitudine a spiritului, este azi povara ce limiteaza ID-ului froidian posibilitatea de a se manifesta nestingherit pe taramul sinuos al relatiilor interumane. Iertarea este suportul natural al echilibrului propriului eu cu Divinitatea, este victoria arhanghelului ratiunii in lupta cu demonii orgoliului, ai superioritatii, ai mandriei...Iertarea este, mai presus de toate, o manifestare edenica de empatie cu cei din jurul nostru, o comuniune a intelegerii, un pact aposteriori intre cugetare si sinuoasa natura umana....
          Insa, cele trei fiare danteniene, universul stramt al unui eu sfasiat intre dorinta si perversiune, au condamnat "iertarea" la o penitenta in fata naturii umane dezlantuite. A ierta nu mai inseamna azi, decat a te simti vizat de teoria darwinista, de a te sustrage unei tendinte generale ce subjuga tot ceea ce tine de o sensibilitate a spiritului, de a-ti lasa sufletul transportat de Caron pe un taram al intolerantei si al neacceptarii greselii umane ca o altercatie a sinelui cu propriile limite...

luni, 23 martie 2009

Zoom - un blog colectiv

        Imi revine placuta sarcina de a va vorbi, de fapt, a va scrie despre acest blog. Numele nu este, inca, stabilit in totalitate. E o chestiune de cateva ore - oricum va avea in componenta cuvantul Zoom. Este al doilea blog colectiv la care lucrez. 
         Orice blog porneste ca si orice alt lucru cu sperante. La ce te poti astepta?
        Fiecare blog are in spate o idee. Aici vorbim de o idee dezvoltata de mine si Alkahest aka Popa Mihai. Imi doresc de mult sa il atrag in blogosfera si sper sa trateze acest proiect cu seriozitate pe care stiu ca o are in momentele importante.
         In blogosfera nu mai este loc pentru cei ce fac asta din joaca - merge un timp dar dupa aceea blogul nu poate trai dintr-un aspect ludic. Este nevoie de implicare.
        Ce ne dorim noi prin acest blog?
         Sa prezentam ideile nostre cu privire la segmentul cultural, politic. Vom trata subiecte de interes cotidian dar nu ne vom pierde in tabloidizare( vom incerca). Mihai va vorbi mai mult de aspecte culturale - se pricepe si cand va posta si el veti vedea de ce mi-am dorit asa mult sa il atrag in chestia asta numita blogging. 
         Vom da Zoom pe lucruri interesante care speram sa te faca sa revii.
 

Zoom. Powered By Blogger © 2009 Bombeli | Theme Design: ooruc